Dikili izmirin denizi soğuktur diye hiç gitmediğimiz beldesiydi Gürkan’la. Hep çeşme hep seferihisar.. farklılık olsun dedik kalktık gittik. Bu yazıda dikiliye gidişten tutun tekne turu deneyimime kadar birinci ağızdan okumuş olacaksınız.
İzmir’den dikiliye giderken ya eski aliağa-menemen yolunu kullanacaksınız ya da 2022 itibariyle 55 TL olan ücretli yolu. Menemen yolunun trafikli olması sebebi ile para var huzur var dedik ücretli yoldan gittik. Bir saatte dikiliye varmış olduk. Keşke bu yollar ücretsiz veya cüzi olsa. Trafiksiz saatte bir daha tercih edeceğimi düşünmüyorum.
Dikili balıkçı barınağına gideceksiniz ve orada tekne turlarını gezeceksiniz. Tavsiyem önceden telefonla rezerve yapmanız çünkü popüler olanlar sezonda dolu oluyor genelde.
Arabayı park etmek dikilide biraz sorun. Trafik kuş uçurtmuyor. Biz halk eğitim merkezinin oraya tarif aldık, onun önüne bırakıp barınağa 5 dk yürüdük.
Önceki gece 12 olmasına rağmen güven tur ile whatsappdan yazışmıştık ve ödeme göndererek yerimizi ayırtmıştık, direkt onların standına gittik.
İyi ki gece aramadınız, telefonu yardımcı olmak için gece açık bırakıyoruz ama gece 3 de arayan oluyor, onlara direkt doluyuz diyoruz dediler. Çok iyi bir bayan ve beyefendi yardımcı oldu. Ödemenin kalanını orada iban numaralarına gönderdik ve kahvaltıya gittik. Saat 10 idi.
Hemen iskelenin karşısında bulunan(şok’un çaprazı) pastaneye gittik. Her ürünleri çok tazeydi ve uygun fiyatlıydı. Sonra şoktan büyük su aldık tekneye gittik.
Teknede oturacağınız bank gibi yerler var, bankınız belli, bizim haricimizde 6 kişiye daha yer verilmişti. Bunu biraz kalabalık bulduk. Genel olarak alması gerekenden fazla kişi almışlar, buradan bir eksi aldı bizden.
Dikili Tekne Turu
Dikili tekne turu deneyimimizde anladık ki tekneler birbirinin aynı şeyleri aynı anlarda yapıyor. Buna 30 dk aralık bırakılsaydı koylarda daha az insan olacaktı ama işte.
Bizim kullandığımız güventurun teknesini küçük bulduk, kapasitenin üstünde kişi vardı, güneşlenecek alan yok gibi bir şeydi, millet biner binmez havlusunu güneşlenecek minderlere koymuştu, kaptan anonsunda genel olarak kimseye ait olmadığını söyledi ama buna yönelik ekstra bir tedbir almadılar. Havlu bırakılmayacak, bunu çalışanlar denetleyip uyaracak, bu kadar basit aslında. Hiç güneşlenemedik maalesef.
Dikili Tekne Turu Koyları
Dikili tekne turu koyları şimdiye kadar gittiğim tekne turları koyları arasında ilk üçe rahat girer. Bir çok koyda yüzmek çok iyi hissettirdi. Aralarından birisi vardı ki kendisini gittiğim en kaliteli koy-deniz seçtim. Yorumlarımı aktarayım:
Küçük Zindancık Koyu
Küçük zindancık koyu benim için bu turda tüm koylar arasında 2.sıraya yerleşti. Harikaydı. Su cam gibi, kum yumuşacık, girişi taşlık ama kısa süreli. Deniz dalgasız. Atla yüz çıkma öyle bir denizi var. Maskeyle yüzmek çok keyif vericiydi.
Küçük zindancık koyu bir adada değil, arabayla ulaşım var, daha sonra arabayla mutlaka gidip bir gün geçireceğim.
Bademli Ilıca koyu
Sonraki durağımız bademli ılıca koyu oldu. Bademli deniz ılıcası olarak da geçiyor. Buraya da SUV ile ulaşılabiliyor.
Bademli ılıca koyunda tarihi bir kaynak su var. Kaplıca diyebiliriz. Doğal kaynak suyu ve girilmeli ama bunun haricinde bir şey yok. Kumsalda taş var, deniz terliği ile girmek iyi olur. Suyun içinden kayalardan sıcak su çıkıyor. Harabe bina bakımsız. İlerisinde berisinde sıcak su taş havuzların içine akıyor. Yol yok ancak SUV araç iner çıkar. Yürüyerek 10dk. Denizin ilerisi kum ve denizin içindeki kumu kazınca da sıcak su çıkıyor. Bu harabe yapının içindeki havuz gibi yer hiç hijyenik değil. Onun yerine denizin hemen kenarında bulunan ufak havuza girmenizi öneririm. Oranın suyu da kaynak suyu ve çok sıcak. Böyle doğal bir yerin bu derece bakımsız olması üzdü.
Tur daha sonra kalemlik adasına doğru harekete geçti.
Kalemlik adası
Tur burada durmuyor ama denizine bayıldım. Durgun, yastık gibi, turkuazdı. Adada bir otel var, şato gibi, tatil için değerlendirilebilir.
Garip adası- Akvaryum koyu
İşte burası bir numara oldu benim için. Ülkemizde bir çok akvaryum koyu var ama çoğunun akvaryumla alakası yok. Buranın var gezi-yorum okuyucuları. O kadar beğendim ki yazının kalanında sırf burayı övmek istiyorum şu an.
Yerli maldivler sayın okuyucu. Vallahi bak. Gördüğüm en iyi akvaryum koyu. İki ada arası akıntıya dikkat edilmeli. Sırf bir gün gelinir buraya. Ama üzücü kısmı ulaşım yok, ada çünkü.
Dikili Akvaryum Koyu Tekne ile Ulaşım
Bunu çok araştırdım. Sonunda öğrendim. Buraya dikili merkezden tekne ile ulaşım yok. Aşağıda haritada gösterdiğim yerden kalkan teknelerle gidip gelebilirsiniz.
Ama maalesef ücreti 500 TL. Daha geçen yıla kadar 200 TL dolaylarındaymış. Tekel olduğu için fiyatların böyle olduğunu düşünüyorum. Olması gereken 200 TL idi.. Koca tekne turu yemeği içinde 300 tl iken sadece bir adaya gitmeye 500 tl istemek nedir. Neyse..
Gel gelelim diğer durağımız olan hanımın koyuna.
Hanımın Koyu
Hanımın koyu hikaye olarak ilginç bir hikayeye sahip. Rivayete göre zamanında Atatürk bu bölgede yaşayan ve bu bölgeyi temizleyip, koruduğu için Van’lı olan Kuvâ-yi Milliye bir hanıma hediye etmiştir(!) ama bana pek inandırıcı gelmedi 😀
Hanımın koyunda bir zeytin işletme tesisi var. Bu sebeple karadan gelinemiyor. Bu durum kanunlara aykırı şekilde gidiyor. Çünkü Kıyı kanununun 4. ve 5. maddesinde denize 50 mt den yakın yerler herkesin kullanımına açıktır deniliyor.
Bu koyda doğal killi bir yapı ve kayalar var. Kayayı sulandırıp azcık kırıl elinize kil alıp yüzünüze vücudunuza sürüyorsunuz. 30 dk bekleyip yıkıyormuşuz. Biz de yaptık ama ben faydasına pek inanmadığımdan ve uydurma bulduğumdan 10 dk sonra denize girdim 🙂 Denizi güzel, akvaryum ve küçük zindancık koylarından sonra 3.sıraya burayı yerleştirdim. 4. yok bu arada 🙂
Dikili Hangi Tekne Turunu Tavsiye Edersin?
Derseniz size yine de bizim bindiğimiz ile ramus tekne turu derim. Turlar koylara aynı anda gittiğinden gözlemleme fırsatı buldum. Genel olarak fazla yolcu almışlar ama ramus teknesini de büyük tutmuş. Bu sebeple sonraki deneyimimde ramus tekne turunu deneyeceğim.
Ramus haricinde bizim deneyimlediğimiz güventur da yine de iyidir hani. Diğerlerine göre. Tekneler 11 de kalkıp 18 gibi dönüyorlar. 2022 Ağustos ayında kişi başı 300 tl ödedik, köfte ya da balık menü seçiyorsunuz. Teknede dondurma 30 lira, bira 50 tl.
Tekne turuna katılmanızı tavsiye ederim. Genele baktığımızda çok güzel bir gün geçirmiş olduk. Bir daha katılır mıyım.. evet..
Bu da böyle bir gezi-yorumuydu, sonrasında eos camping’e geçtik. Orayı da başka bir yazıda yorumlayayım.